Новини

Расова дискримінація в Україні: чи очевидний прогрес?

Українське громадянське суспільство оцінює наскільки Україна дотримується стандартів в області прав людини, викладених у Міжнародній конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, готується до огляду в Женеві.

 
574573 336548566463399 598596863 nКиїв, 26 липня 2016 р. – Експерти із Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини, міністерств культури, соціальної політики і міжнародних відносин, а також провідних правозахисних громадських груп зібралися сьогодні, на запрошення ПРООН та Секретаріату Омбудсмана, для аналізу прогресу України у справі ліквідації расової дискримінації згідно Конвенції.
 
Коаліція провідних правозахисних груп представила свою альтернативну доповідь про дотримання Україною положень Конвенції, підкреслюючи деякі з найважливіших областей, які потребують поліпшення, але залишились без уваги в періодичній доповіді України про дотримання Конвенції. Ці питання будуть розглядатися на 90-й сесії Комітету з ліквідації всіх форм расової дискримінації у Женеві з 2 до 26 серпня 2016 року.
 
До них, зокрема, відносяться: погана система реєстрації та переслідування злочинів, скоєних на ґрунті ненависті в Україні (тільки 3 злочини були зареєстровані у 2012 році, в той час як 19 нападів були налічені неурядовими органами), а також погана система правосуддя щодо таких злочинів, що призвело лише до 7 судових рішень протягом 2012-2016 років.
 
В альтернативній доповіді також розглянуті питання прав ромського населення, зокрема щодо доступу до офіційної реєстрації, освіти, медичних послуг і зайнятості. У доповіді також підкреслюється, що реформа децентралізації та об'єднання громад може загрожувати дотриманню прав національних меншин.
 
10647193 269096656623290 3792445932805576503 nЯк зазначила під час зустрічі Юлія Щербініна, аналітик ПРООН з питань урядування, «В Україні повинна бути забезпечена повага до прав і свобод всіх людей, незалежно від раси, етнічного походження, мови або релігії. Підготовка тіньових доповідей до Комітету ООН, оцінюючи стан речей, пропонуючи план позитивних змін і в кінцевому рахунку забезпечуючи діалог між громадянським суспільством і державою, має вирішальне значення».
 
Український Омбудсман Валерія Лутковська далі підкреслила: «Робота, що проводиться громадянським суспільством для забезпечення альтернативних поглядів на ситуацію всередині країни, має першорядне значення. Разом з необхідністю прийняття узгоджених, тристоронніх зусиль між урядом, громадянським суспільством і міжнародним співтовариством для моніторингу цих питань і поліпшення виконання зобов'язань відповідальних сторін у межах юрисдикції України».
 
Очікується, що державна доповідь буде обговорюватися в Женеві 11 і 12 серпня на сесії Комітету з ліквідації всіх форм расової дискримінації. Для того, щоб громадські голоси були почуті не тільки всередині країни, а й міжнародними контрольними органами, ПРООН підтримає участь 3-х громадських організацій у роботі сесії в Женеві. Крім того, громадські правозахисники мають надати Комітету детальну інформацію щодо країни і взяти участь у процесі розгляду державного звіту.
 
Ратифікована Україною в 1969 році, Конвенція забороняє дискримінацію за ознакою раси, кольору шкіри, родового, національного чи етнічного походження. За роки своєї незалежності, Україна вже представила 4 доповіді Комітету і продемонструвала різні ступені дотримання положень Конвенції. Ця альтернативна доповідь, підготовлена коаліцією громадських організацій за підтримки ПРООН, підкреслила деякі з найбільш гострих структурних проблем.