Новини

Активістів запрошують працювати з парламентськими даними

Київ, 9 серпня 2016 – Освітнє відео "Аналізуй Раду! Кодуй для громади", нещодавно опубліковане громадською мережею ОПОРА заохочує громадських активістів аналізувати дані, оприлюднені Верховною Радою України на її порталі відкритих даних. Добре структурована інформація про організаційну структуру апарату Верховної Ради, депутатів, фінансові дані, законодавство та законопроекти та інше тепер є доступною для громадськості.

 
Минулого тижня громадянська мережа «ОПОРА» оприлюднила освітнє відео «Аналізуй Раду! Кодуй для громади!», аби інформувати громадян про нові можливості та дані, наявні на порталі відкритих даних українського парламенту. Це відео стисло та вдало презентує прогрес, досягнутий Верховною Радою України у питанні відкриття даних за підтримки ПРООН.
 
 
 
 
Підтримка ПРООН на розвиток парламентської відкритості розпочалася восени 2015 року, коли громадянська мережа ОПОРА ініціювала розробку порталу відкритих даних Верховної Ради України. Уперше він розпочав свою роботу як тестовий сервіс "Відкриті дані" на офіційному веб-сайті парламенту. Кількома місяцями пізніше, український парламент ухвалив Декларацію парламентської відкритості, і під час церемонії підписання відповідного указу голови Верховної Ради був затверджений План дій з 26803645374 3cf00dea68 o3454fgfhреалізації ініціативи «Відкритий парламент» та створена робоча група для координації та реалізації передбачених планом заходів. Ця робоча група, яка називається парламентським моніторинговим комітетом, презентувала свій перший звіт у травні 2016 року. Комітет звітував про такі досягнення: започаткування публікації на сайті ВРУ депутатських запитів та відповідей на них, розробка механізму публікації депутатських звернень, виділення спеціальних місць у ВРУ для роботи запитувачів з документами, оприлюднення штатного розпису Апарату ВР та частково фінансової інформації, створення додаткових ресурсів для ознайомлення з роботою народних депутатів, законодавчого процесу та мобільного додатку «Zakonoproekt» та чимало інших (повний текст звіту тут). Розробка Порталу відкритих даних Верховної Ради України була одним із важливих досягнень за результатами реалізації вказаного плану дій.
 
На сьогодні, Портал відкритих даних Верховної Ради України містить у добре структурованій формі понад 400 базових наборів публічних даних про законодавство та інші питання, пов'язані з парламентською діяльністю в Україні. Зокрема, на порталі є така інформація у форматах csv, json та xml:
 
26803650634 4a18c0fdac o7895hgkigh• Організаційна структура Апарату Верховної Ради України;
• Фінансово-господарська інформація про видатки парламенту та народних депутатів;
• Нормативно-правова база;
• Законопроекти (III–VIII скликання);
• Пленарні засідання (III–VIII скликання);
• Дані про народних депутатів (ІІ– VIII скликання).
 
На основі цих даних, громадські активісти та журналісти можуть створювати аналітичні інструменти та проводити дослідження з питань діяльності Парламенту. Аби заохотити активне використання наявними даними громадськими активістами, журналістами та ІТ-фахівцями задля підвищення прозорості та підзвітності Верховної Ради, громадянська мережа ОПОРА за підтримки ПРООН також провела семінар "Аналізуй Раду, кодуй для громади".
 
fdfd565765657567Відвідайте портал opendata.rada.gov.ua або подивіться відео, щоб більше дізнатись про відкриті дані Верховної Ради України.
 
Дана ініціатива реалізується у рамках програми «Демократизація, права людини та розвиток громадянського суспільства в Україні», що впроваджується ПРООН за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.