Новини

Депутати відкривають парламент

Київ, 22 вересня 2016 року – З нагоди Міжнародного дня демократії у рамках заходів Всесвітнього тижня законодавчої відкритості (Global Legislative Openness Week - GLOW), учасниками Ініціативи «Відкритий парламент» за підтримки ПРООН у стінах Верховної Ради України (ВРУ) було проведено акцію «Що у Раді?».


29334857784 a0c9a4888d76876897У рамках заходу народним депутатам було вручено Декларацію відкритості народного депутата, згідно якої парламентар зобов'язується виконувати такі пункти:

- Публікувати повну інформацію про помічників, які працюють на оплачуваній основі (контакти, біографії, декларації про майно, доходи та зобов'язання фінансового характеру), на офіційній сторінці депутата на сайті ВРУ;
- Анонсувати, проводити та звітувати про щомісячні зустрічі з громадянами;
- Публікувати звіти про депутатську діяльність двічі на рік;
- Публікувати депутатські звернення, запити, відповіді на них на сайті ВРУ;
- Спілкуватись з громадянами через електронну пошту, зазначену на сторінці народного депутата на сайті ВРУ.

У розмові з учасниками Ініціативи, більшість депутатів погоджувалися виконувати всі пункти Декларації, висловлювали власні побажання й розповідали про свій вклад у посилення публічності і відкритості українського парламенту.

29848223012 509f265e577695768976Народний депутат Вікторія Пташник зауважила, що всі пункти, зазначені в Декларації, виконує, проте все одно готова ще більше працювати над відкритістю. «Єдине, що викликає дискусію, - це момент оприлюднення депутатських звернень. Їх налічується дуже багато. Й маючи двох студенток-помічниць, фізично оприлюднити великі стоси документів просто нереально. Ця робота забере увесь робочий час. До того ж, звернення не мають такої великої юридичної ваги, як запити», - зазначила депутатка.

Народний депутат Володимир Парасюк повністю підтримав необхідність публічності та відкритості депутатів для виборців. Пообіцяв своєчасно звітувати громадськості про свою діяльність і з гідністю проходити перевірки. Вручену Декларацію одразу ж підписав.

Народний депутат Ольга Богомолець охоче поспілкувалася з представниками Ініціативи «Відкритий парламент», розповіла про медичну реформу, про закупівлю ліків, про свою громадську діяльність та запевнила, що як народний депутат підтримує відкритість у всьому. Але побачивши пункти Декларації, сказала: «Громадськості це потрібно, нехай громадськість це і робить». На пропозицію координатора Ініціативи допомогти зібрати всі необхідні документи і надати в Апарат Верховної Ради для публікації на сайті ВРУ послалась на брак часу і спізнення на зустріч.

29848114162 049f0d910d76876875697«Дуже важливо, щоб народні депутати пам'ятали про відкритість не тільки перед камерами журналістів чи при обговоренні своїх опонентів, а й ставили цей принцип одним із ключових у своїй щоденній діяльності. Ініціатива «Відкритий парламент» готова всяко допомагати народним обранцям шукати оптимальні шляхи взаємодії з громадянами, залучення їх до законотворчості та робити цей процес більш відкритим і прозорим», - зауважила координатор Ініціативи «Відкритий парламент» Наталія Ватаманюк.

Серед тих депутатів, з якими вже вдалося поспілкуватись і вручити Декларацію відкритості, є перші підписанти: Остап Єднак, Дмитро Добродомов, Володимир Парасюк, Ігор Луценко, В'ячеслав Константиновський, Оксана Білозір.