Новини

Моніторинг способу життя: інноваційний інструмент в українському хрестовому поході проти корупції

«Що таке перевірка способу життя? Це розслідування характеру та способу життя державних високопосадовців і службовців з метою визначити, чи відповідає він їхнім доходам. Таке розслідування припускає, що державні посадові особи, які ведуть розкішний спосіб життя, що не відповідає їхнім достаткам, можуть бути причетні до хабарництва і корупції. Воно ґрунтується на свободі інформації та доступу до важливих даних».

 
0cee3c463e8ae3ba9d98c6edd0c5116cУ нещодавньому дослідженні, виконаному на замовлення ПРООН, «Моніторинг способу життя: Огляд міжнародної практики, можливість застосування в Україні», презентованому сьогодні у Києві 50 експертам, що представляють державні органи, громадянське суспільства та міжнародне співтовариство, цитуються слова колишнього Голови Комісії з питань боротьби з хабарництвом Філіппін Нікасіо А. Конті.
 
Як виявляється, гібридна модель моніторингу способу життя, що була успішно впроваджена у Філіппінах, може бути ефективною і в Україні: аналіз невідповідностей між фактичним способом життя і заявленими прибутками охоплює такі аспекти, як поведінка, перевірка вартості майна, вивчення статків родичів і аналіз на предмет наявності конфлікту інтересів.
 
Дослідження також пропонує огляд світової практики проведення моніторингу способу життя: від прихованих операцій державними органами і окремими громадянами й аналізу даних, що знаходяться у відкритому доступі, до кабінетного дослідження з метою перевірки інформації з офіційних реєстрів і банківської інформації, а також аналіз можливих пробілів і приклади відповідного прецедентного права Європейського суду з прав людини.
 
Важливо відзначити, що у дослідженні наголошується важлива роль, яку може відіграти громадянське суспільство у проведенні моніторингу і пояснюється, як громадянські зусилля можуть ефективно доповнити зусилля Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК).
 
Monitor final-page-001«Сподіваємося, це спільно підготоване дослідження послужить дорожньою картою для всіх учасників процесу. У дослідженні пропонуються рекомендації, розроблені на основі успішних прикладів зі світової практики щодо того, як впроваджувати політику з моніторингу способу життя в українському контексті, водночас дотримуючись положень Європейської конвенції прав людини і практики Європейського суду, особливо стосовно права на недоторканість приватного життя», – зауважив перед учасниками обговорення пан Янтомас Хіємстра, Директор ПРООН в Україні.
 
Підготоване на прохання Національного агентства з питань запобігання корупції, дослідження покликане підтримати впровадження Закону України «Про запобігання корупції» від 14 жовтня 2014 р., який передбачає введення інноваційних інструментів для протидії корупції в країні, зокрема уповноважуючи НАЗК здійснювати моніторинг способу життя і порівняння способу життя державного службовця із задекларованими статками.