Новини

Посилення потенціалу громадянського суспільства та державних установ у сфері моніторингу дотримання прав людини

Київ, 21 вересня 2016 року – Понад 30 представників громадських організацій (ГО), Секретаріату Омбудсмена, Міністерства юстиції, Національної статистичної служби та міжнародних організацій взяли участь у семінарі, проведеному ПРООН в Україні з метою підвищення рівня знань у сфері інструментів моніторингу в рамках національних стратегічних документів з питань прав людини.


2016-09-20 -657896790678097Семінар був спрямований на підвищення здібностей моніторингу та аналізу (МА) державних діячів у сфері прав людини, стимулювання розвитку високоякісних мереж МА для Національної стратегії з прав людини та Плану дій у рамках кращих міжнародних практик, зокрема показників прав людини Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ).

«Стратегія з прав людини та План дій сприяють перетворенню прагнень у реальні дії та справжні зміни у сфері прав людини», - зазначила пані Блерта Чела, заступниця директора ПРООН в Україні, у своїй вітальній промові.

2016 рік - це перший рік, коли ці стратегічні документи були впроваджені не лише з успіхом, але й з прогалинами. У зв'язку з цим, пані Блерта Чела зазначила, що ПРООН вітає перспективну ініціативу громадянського суспільства, координовану Секретаріатом Омбудсмена, яка веде до створення платформи моніторингу стратегічних документів з прав людини.

2016-09-20 -645768970707На початку зустрічі виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини пан Аркадій Бущенко сказав: «Наша коаліція потребує дієздатної системи моніторингових показників. Недостатня кількість чітких показників у кожній із сфер забезпечення прав людини завадить нам досягнути помітного прогресу в сфері моніторингу».

Семінаром керував тандем експертів, який складався із професора Раджіва Малхотри (Індія) та експерта з прав людини пана Даніела Одоннелла (Велика Британія). Після представлення показників прав людини, що базуються на підході ООН, найкращих міжнародних практик та національного контексту системи МА, міжнародні експерти сприяли проведенню низки практичних тренувальних занять та допомогли учасникам розробити мережу показників у сферах боротьби із катуваннями, впровадження рівних прав для жінок та чоловіків, а також захисту прав внутрішньо переміщених осіб.

2016-09-20 -25476958769078078«Завдяки практичним заняттям та експертним презентаціям для мене стає зрозуміліше, що моніторинг дотримання прав людини повинен бути орієнтованим на результат. У той же час, це стосується оцінки досягнутого прогресу виконавцями зобов'язань у сфері впровадження їх зобов'язань, що стосуються прав людини. Просування та захист прав людини - це не одноразова подія, це, швидше, тривалий процес, який вимагає оцінки інституційного контексту (законів та політичних дій) та процесу розвитку прав людини у суспільстві, незважаючи на наслідки цього процесу», - поділився своїми враженнями пан Андрій Ільїн, учасник семінару з Української фундації правової допомоги.

Більше того, досвід МА, найкращі міжнародні практики та навички, отримані протягом семінару, будуть корисні не лише для моніторингу та впровадження Національної стратегії прав людини та Плану дій, але стануть корисним пакетом інструментів для подальшої діяльності у сфері прав людини.