Новини

Майно посадовців відтепер оприлюднено за допомогою нової системи електронного декларування

Українські посадовці вперше в історії країни задекларували свої прибутки та активи за допомогою відкритої онлайн-системи.

 
630 360 1477650633-5807Київ, 30 жовтня 2016 року – Розроблена за підтримки ПРООН система електронного декларування майна посадовців принесла свої перші результати. На сьогодні більше ніж 100 000 державних службовців оприлюднили інформацію про своє власне майно та статки своїх родин.
 
У відповідності до нової системи е-декларування посадовець зобов'язаний задекларувати широкий перелік активів – нерухомість, незавершене будівництво, цінне рухоме і нерухоме майно, цінні папери, корпоративні права, нематеріальні активи, а також юридичні особи, кінцевим бенефіціаром яких є суб'єкт декларування або члени його/її сім'ї.
 
Запуск системи е-декларування став великим кроком вперед у зусиллях щодо боротьби з корупцією в Україні. «Тепер стало зрозумілим, що те, що відбувається в Україні є справжнім проривом у проведенні реформ, зокрема у вкрай важливій боротьбі з корупцією», – підкреслив Янтомас Хімстра, Директор ПРООН в Україні, – «Тим не менш, електронна декларація є лише першим кроком. Те, що буде після цього, може бути більш складним завданням. Але Організація Об'єднаних Націй буде поруч з Україною і в цих наступних кроках».
 
ПРООН в Україні є надійним партнером Уряду в його прагненні до підвищення прозорості та приборкання корупції. Стимулюючи трансформацію України відповідно до міжнародних стандартів, ПРООН надала підтримку Уряду у розробці антикорупційного пакету законів у 2014 році та реалізації Антикорупційної стратегії на 2015-2017 роки.
 
Крім того, ПРООН підтримало швидкий та повноцінний запуск Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК). ПРООН допомагала НАЗК у розробці та ухваленні усього пакету підзаконних і нормативних актів для запуску системи електронного декларування. На прохання Уряду та НАЗК ПРООН ініціювала розробку онлайн бази даних майнових декларацій посадових осіб з можливістю пошуку по ній, яка зараз стала доступна для громадськості.
 
Під час другої хвилі оприлюднення активів ще понад 500 000 посадовців будуть зобов'язані задекларувати свої статки до квітня наступного року.
 
Ця ініціатива реалізується проектом ПРООН «Прозорість та доброчесність публічного сектору» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.