Новини

У Мінкультури розглянули рекомендації Комітету ООН з ліквідації расової дискримінації

У Міністерстві культури України під головуванням заступника Міністра культури Тамари Мазур відбулося засідання з обговорення заключних рекомендацій Комітету ООН з ліквідації расової дискримінації до 22-ї та 23-ї Об'єднаної доповіді України щодо виконання Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

 
image006До участі у засіданні були запрошені учасники державної делегації України у 90-й сесії Комітету ООН з ліквідації расової дискримінації, які представляли 22-у та 23-ю Об'єднану доповідь України на виконання Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, спів-координатор проекту "Без Кордонів"/ГО Центр "Соціальна Дія", експерт Коаліції з протидії дискримінації в Україні Ірина Федорович, представник Офісу Омбудсмана та представники громадських організацій.
 
Учасники зустрічі розглянули заключні рекомендації ООН з ліквідації всіх форм расової дискримінації та їх співвідношення із Національною стратегією у сфері прав людини та Планом дій, та обговорили проблематику і координацію імплементації вищезгаданих рекомендацій.
 
Тамара Мазур у своєму виступі зазначила, що основною проблемою на сьогодні є різне розуміння чи трактування внутрішнього та міжнародного законодавства, і для подальшого звітування Комітету ООН з ліквідації расової дискримінації Україні потрібна уніфікація внутрішнього законодавства та статистики, а також чіткі визначення та обґрунтування законодавчої термінології.
 
Директор департаменту у справах релігій та національностей Андрій Юраш у свою чергу наголосив, що частина поставлених перед Міністерством культури завдань уже виконана або знаходиться у процесі виконання. Свідченням цього є розширення інституційних можливостей Департаменту у справах релігій та національностей, у структуру якого додано два нових відділи, які будуть займатися питаннями міжнаціональних відносин. За його словами, Міністерством культури в межах компетенції ведеться робота щодо підтримки чи відновлення профільних підрозділів ОДА, особливо у тих регіонах, де історично мешкають представники багатьох національностей.
 
children-1531938 960 720Також він повідомив, що розпочала свою роботу Міжвідомча робоча група з питань виконання плану заходів щодо реалізації Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року, яка має статус консультативно-дорадчого органу Кабінету Міністрів України.
 
Учасники засідання дійшли згоди щодо консолідації зусиль у подальшій співпраці з метою реалізації положень Плану дій на виконання Національної стратегії у сфері прав людини до 2020 року та рекомендацій Комітету ООН з ліквідації расової дискримінації.
 
Підтримка цього заходу була надана в рамках проектів ПРООН "Демократизація, права людини та розвиток громадянського суспільства" та "Посилення спроможності Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини".