Новини

Громадськість Херсону закликає схвалити програму розвитку громадянського суспільства

Громадські активісти та члени регіональної Координаційної ради сприяння розвитку громадянського суспільства спланували пріоритетні напрямки реалізації обласної цільової програми на Херсонщині.


15036362 4064399120336061 5168010022143100324 nАктивне та впливове громадянське суспільство є важливим елементом демократичного розвитку України. Суспільно-політичні трансформації, що відбуваються останніми роками в країні засвідчують, що запровадження належного врядування та успіх реформ неможливі без спроможних та дієвих організацій громадянського суспільства, ефективного та рівноправного партнерства між ними та органами виконавчої влади, місцевого самоврядування.

Тому 14 листопада близько 30 громадських активістів, членів Координаційної ради сприяння розвитку громадянського суспільства при Херсонській обласній державній адміністрації, місцевих органів виконавчої влади та журналістів місцевих ЗМІ зібралися у Херсонській обласній державній адміністрації для підведення підсумків роботи з імплементації Національної стратегії розвитку громадянського суспільства до 2020 року, яка проводилася в області у 2016 році.

Результатом майже піврічної роботи став підготовлений спільними зусиллями громадськості та влади проект обласної цільової Програми сприяння розвитку громадянського суспільства на Херсонщині до 2020 року, який вже затвердила колегія Херсонської обласної державної адміністрації та передала на розгляд обласної ради.

A24768130026 f8c01354ee oОсновою для визначення пріоритетних напрямків розвитку громадянського суспільства в області та формування відповідної цільової програми стало проведене раніше регіональне дослідження стану громадянського суспільства в Херсонській області за 2016 рік. На думку херсонців, це допомогло зосередити заходи програми на найбільш актуальних та необхідних заходах, які сприятимуть створенню належних умов для розвитку громадянського суспільства в області.

Обговорення проекту цільової програми та майбутніх викликів щодо розвитку громадянського суспільства в області відбулось у форматі круглого столу «Реалізація Національної стратегії підтримки громадянського суспільства в Херсонській області: виклики міжсекторальної взаємодії» за участю національного експерта з розвитку громадянського суспільства п. Володимира Купрія.

Під час заходу учасники та учасниці підіймали такі гострі питання, як відповідальність обласної влади за дійсну підтримку громадянського суспільства не на словах, а на практиці; впровадження конкурсних засад фінансування соціальних проектів місцевих організацій громадянського суспільства; необхідність системного моніторингу бюджетного фінансування тих громадських організацій, що фінансуються з бюджету (Червоний хрест, ветеранські організації, організації людей з особливими потребами тощо), дотримання ними процедур прозорості та підзвітності; вимоги введення нових правил формування громадських рад з метою запобігання потрапляння до них «фейкових» організацій і тих осіб, які виявляють антиукраїнські настрої та порушують етичні норми поведінки громадських діячів, користуючись статусом члена громадської ради та інші.

14993356 4064400373669269 6636674979524354293 nЗа підсумками заходу, учасники та учасниці круглого столу закликали депутатів обласної ради схвалити проект обласної цільової програми розвитку громадянського суспільства на Херсонщині та передбачити відповідні ресурси на її імплементацію в обласному бюджеті.

Пілотні проекти з впровадження Національної стратегії розвитку громадянського суспільства впроваджуються за підтримки проекту «Демократизація, права людини та розвиток громадянського суспільства» в чотирьох областях України – Херсонській, Дніпропетровській, Донецькій та Закараптській.