Новини

На шляху проти конфлікту інтересів в Україні

Українські державні службовці та громадські активісти з 13 міст отримають знання про відповідні положення антикорупційного законодавства та навчатимуться ефективно реагувати на потенційні і фактичні конфлікти інтересів.


1Вінниця, 15 листопада 2016 року – Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) і ПРООН спільно запускають Всеукраїнську інформаційно-просвітницьку кампанію «Конфлікт інтересів: треба знати» з метою впровадження стандартів доброчесності та ознайомлення з вимогами існуючого законодавства про конфлікт інтересів та інших обмежень щодо запобігання корупції.

Кампанія, яка буде розгортатись як серія семінарів у 13 областях України, орієнтована на підвищення рівня знань державних службовців територіальних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, а також громадських лідерів щодо положень, які регулюють конфлікти інтересів в Україні.

Керуючись Законом України «Про запобігання корупції», НАЗК вже розпочало свою повноцінну діяльність з впровадження комплексного та системного підходу щодо недопущення, управління та врегулювання конфліктів інтересів у діяльності державних службовців та посадових осіб органів місцевого самоврядування. Такий підхід включає в себе заборони та санкції щодо чиновників, які порушили вимоги, а також низку правил, яких вони повинні дотримуватись для недопущення виникнення таких ситуацій та їх врегулювання.

«Корупція часто пов'язана з конфліктами інтересів; це не нове явище в Україні. НАЗК за підтримки ПРООН розробило методичні рекомендації щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів. Зараз вкрай важливо забезпечити їх поширення, щоб ті, хто найбільш схильний до таких ситуацій, розуміли, як це може вплинути на об'єктивність прийняття рішень і неупередженість при виконанні службових обов'язків, а також чим вони ризикують, якщо вони ігнорують такі конфлікти», – прокоментував Іван Пресняков, менеджер проекту ПРООН «Прозорість і доброчесність публічного сектору».

На першому семінарі цієї кампанії, який пройшов сьогодні у Вінниці, більше 100 службовців уповноважених підрозділів з питань запобігання і протидії корупції органів виконавчої влади (ОДА та РДА), депутатів, службовців органів місцевого самоврядування, а також близько 15 представників громадських організацій і активістів, які є потенційними викривачами, були ознайомлені з рекомендаціями та навчальними матеріалами.

Кампанія фінансується Міністерством закордонних справ Данії в рамках проекту ПРООН «Прозорість і доброчесність публічного сектору».