Новини

Журналісти ознайомилися з досвідом роботи з реєстром е-декларацій

Київ, 18 листопада 2016 року – Понад 35 представників ЗМІ ознайомилися з новими IT додатками для роботи журналістів з базою е-декларацій на семінарі, організованому ПРООН у співпраці з ГО «Детектор медіа».


gyudgfudghid7865897Електронна система декларацій посадовців з відкритим API (інтерфейс програмування додатків) надає нові значні можливості для роботи журналістів. Тренінг дав можливість зібрати журналістів-практиків для того, щоб вони могли оперативно поділитися першим практичним досвідом використання бази е-декларацій та IT-додатків до неї та поспілкуватися з фахівцями, які спеціалізуються на обробці даних з реєстру е-декларацій.

Дмитро Чаплинський, експерт ГО «Канцелярська сотня», представив журналістам огляд першого досвіду створення та використання IT-додатків для роботи з інформацією з реєстру е-декларацій.

Він підкреслив, що нова система е-декларацій має такі зручні інструменти для роботи журналістів, як повнотекстовий пошук, можливості фільтрації, крім того декларації доступні в різних форматах. Під час тренінгу журналістам були надані корисні поради щодо налаштування фільтрів для пошуку в реєстрі. Також пан Чаплінський зробив огляд новостворених утиліт та сервісів, таких як чатбот для месенджер Telegram, плагін для Chrome та інтернет ресурсів з даними е-декларацій «Народний НАЗК», «Слово і діло».

Дмитро Котляр, експерт з антикорупційних питань, розповів про кількісні показники першої хвилі подачі декларацій. За його словами, 103 тис. декларацій за 2015 рік подані вчасно, ще 3 тис. декларацій - після 30-го жовтня, а 20 тис. декларацій було виправлено. Також пан Котляр відповів журналістам на їх питання, щодо законодавчих вимог щодо другої хвилі подання е-декларацій у 2017 році.

Під час другої хвилі оприлюднення активів ще близько 800 тис. посадовців будуть зобов'язані задекларувати свої статки до квітня наступного року.

Ця ініціатива реалізується проектом ПРООН «Прозорість та доброчесність публічного сектору» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.