Новини

Розширення повноважень громадянського суспільства просувати реформи в Україні

5-й Форум розвитку громадянського суспільства об'єднав близько 1200 професіоналів у сфері розвитку громадянського суспільства задля поширення кращих практик розвитку адекватних навиків та організаційної спроможності громадянського суспільства, що дають змогу ефективно сприяти прогресу реформ в Україні.


758478976905860890Київ, 29-30 листопада 2016 – Наймасовіша зустріч представників громадського сектору в Україні – 5-й Форум розвитку громадянського суспільства – цього року присвячений темі «Змінюємо. Впливаємо. Єднаємо!». Форум об'єднав близько 1200 представників організацій громадянського суспільства України з метою обговорення ролей та компетенцій, необхідних для розбудови національної єдності, дослідження моделей та практик міжсекторальної співпраці між органами влади, громадою, бізнесом, громадянським суспільством та медіа, та вивчення існуючих моделей національної єдності на основі спільних цінностей як різних шляхів посилення впливу ОГС на національному рівні.

Як засвідчують нещодавні дослідження GfK та Київського міжнародного інституту соціології, 44% українців не відчувають жодного прогресу у впровадженні реформ, і лише 8% громадян вірять, що спроможні впливати на ситуацію в країні. Тому саме організації громадянського суспільства мають відігравати ключову роль у просуванні змін, впливі на законодавство, відновленні діалогу та довіри до органів влади та розбудові національної єдності.

Надаючи громадам, які вони представляють, достовірне та законне представництво в діалозі щодо розробки політики, організації громадянського суспільства продемонстрували свою спроможність слугувати справжнім каталізатором ефективних реформ. Подальше навчання може допомогти їм досягнути ще більшого рівня проактивності, гнучкості, прозорості, демократичності, підзвітності та, зрештою, впливу.

Частиною форуму стали круглі столи та семінари, організовані Програмою розвитку ООН, про уроки, винесені з програми організаційного розвитку, яка допомогла вісьмом регіональним ОГС-хабам підвищити свою пізнаваність, користуватись більшою довірою, впровадити 25 успішних адвокаційних кампаній, посилити свої позиції як лідерів громадського сектору та посилити фінансову незалежність.

56254675858947656475869ПРООН також представила свій досвід у впровадженні Національної стратегії розвитку громадянського суспільства на регіональному рівні – завдяки процесу за широкої участі сторін, спрямованому на розробку ефективних регіональних програм сприяння розвитку громадянського суспільства із залученням 1300 посадовців, громадських активістів та журналістів, що призвів до створення регіональних Координаційних Рад та напрацювання відповідних програм у чотирьох пілотних областях – Херсонській, Закарпатській, Дніпропетровській та Донецькій.
 
П'ятий Форум розвитку громадянського суспільства є унікальною національною платформою для обговорення ключових стандартів та практик організаційного розвитку в громадському секторі, який має на меті просувати культуру розвитку спроможності серед українських ОГС. Форум організовується ІСАР «Єднання» з 2012 року, та підтримується ПРООН у рамках проекту «Демократизація, права людини та розвиток громадянського суспільства».