Новини

Тільки 41% українців намагаються захистити свої права у випадку їх порушення, свідчить опитування

Напередодні міжнародного Дня прав людини «перед-прем'єрний показ» загальнонаціонального дослідження з прав людини в Україні висвітлює сприйняття, прогалини, виклики та пріоритети для підготовки майбутніх ініціатив з прав людини на урядовому та громадському рівнях, а також для підвищення рівня обізнаності та захисту прав людини у всій Україні.


574986r89jyu9u6Київ, 8 грудня 2016 року – Напередодні міжнародного Дня прав людини Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та Центр інформації про права людини представили основні висновки свого спільного базового дослідження у сфері прав людини, яке реалізовувалось за підтримки ПРООН, щоб допомогти Україні відповісти на правозахисні виклики, з якими зіткнулась країна.

Загальнонаціональне дослідження «Права людини в Україні» було проведене Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва. Всього було опитано 2002 респонденти в усіх областях України для оцінки рівня усвідомлення та сприйняття прав людини в усій державі. Результати дослідження стануть основою для визначення пріоритетів майбутніх заходів у сфері прав людини.

«Протягом років своєї незалежності Україна намагається вирішити багато проблем у сфері прав людини, не маючи загальної базової інформації про уявлення та рівень обізнаності у цій сфері. У таких умовах не було можливості розробляти обґрунтовані правоосвітні та правозахисні стратегічні заходи в державі», - зазначила Блера Села, заступник директора ПРООН в Україні.

Коментуючи результати опитування Валерія Лутковська, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, додала: «Вагомим результатом цього дослідження є надання, вперше в Україні, надійних та обґрунтованих висновків щодо стану обізнаності українців з питань прав людини».

31308973122 451b9fe380 oРезультати опитування показують, що 77% людей вважають право на життя найбільш важливим фундаментальним правом, за ним йде право на соціальний захист (63%). Більше половини опитаних визначили право на житло (58%), право на освіту (57%) та право на справедливий суд (56%) найважливішими правами людини.

Проте непокоїть той факт, що тільки 41% українців намагаються захистити свої права у випадку їх порушення та приблизно половина опитаних вважають допустимим самосуд. Крім того, традиційні державні засоби захисту прав людини були визначені менш ефективними ніж зверненням до медіа (27%), звернення до Європейського суду з прав людини (19%) та звернення за допомогою до сім'ї та пошук корисних знайомих (16%).
 
Зокрема, щодо дискримінації дослідження показує, що 40% опитаних людей стикались із випадками дискримінації. Найбільш поширеною причиною дискримінації вважають вік, так відповіли 37% відсотків респондентів, за цим слідує дискримінація у зв'язку із інвалідністю (32%), матеріальним становищем (24%) та сексуальною орієнтацією (21%). Проте 25% людей вважають, що дискримінація не є проблемою для України.
 
31417589336 b058e11a8b oТакож дослідження охоплює такі теми, як довіра до механізмів та інститутів захисту прав людини, думка про їх ефективність, канали розповсюдження інформації про права людини, рівень толерантності до меншин та вразливих груп тощо.

«ПРООН в Україні закликає всіх використовувати результати цього дослідження для запуску нових правозахисних ініціатив та заходів як доказ, що вказує на ті сфери, які потребують покращення», - підсумувала Блерта Чела.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська, директорка Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкина та голова Хельсінкської спілки з прав людини Аркадій Бущенко взяли участь у експертному обгорнені як українці сприймають питання прав людини.

Повний звіт за результатами дослідження буде презентований на початку 2017 року.