Новини

Ініціатива "Відкритий парламент": Україна взяла участь у Глобальному саміті в Парижі

Париж, 7-9 грудня 2016 - Відбувся 4-й Глобальний Саміт Партнерства "Відкритий Уряд". Саміт зібрав 3 тисячі представників з понад 70 країн світу: глав держав і урядів, міністрів, державних службовців, громадських діячів, представників органів місцевого самоврядування, дослідників, журналістів, щоб поділитись досвідом, обговорити виклики та знайти шляхи подальшого просування ідей відкритості та прозорості урядування.

 
31807373722Ініціатива "Відкритий парламент" в Україні, що є частиною Проекту ПРООН "Рада за Європу" теж була представлена на заході. "Україна, одна з не багатьох держав, що має свій План дій для реалізації відкритості не тільки для Уряду, а й для Парламенту. Знання та досвід, що є наразі в Україні є доволі цінними для інших країн і це було відчутно із запитань на панелях та з подальших індивідуальних розмов. Ось чому під час панельної дискусії я зосередила свою промову довкола двох ключових запитань: Як громадянське суспільство може переконати парламент долучитися до реформи відкритості? і Яким чином імплементація зобов'язань включена до Плану дій відкритості парламенту?" - розповідає Наталія Ватаманюк, Координатор Ініціативи 'Відкритий парламент'.
 
Державні органи по всьому світу продукують террабайти інформації кожного року. Це дані голосувань, законопроекти, нормативно-правова база, інформація про пленарні засідання, громадські слухання, засідання комітетів, засідання урядів, протоколи, стенограми, фото, відео, аудіоматеріали, фінансова інформація тощо. Коли постало питання чи використовується дана інформація журналістами, представниками громадськості, експертами, аналітичними центрами, чи залишається в архівах державних органів, Програма розвитку ООН в Україні спільно з Громадською мережею ОПОРА та Верховною Радою України запустили проект по створенню Порталу відкритих даних, який був представлений навесні цього року. Оскільки на порядку денному у світі це питання є досить актуальним, на Саміті в Парижі була виділена ціла панель: «Відкриті дані: як парламенти публікують відкриті дані, хто ці дані використовує і яким чином зобов'язання щодо відкритих даних можна включити у Національні плани дій у рамках Партнерства "Відкритий уряд".»

31807373172Надія Бабинська, активіст Ініціативи "Відкритий парламент": "Відкриті дані - це ключовий інструмент для розуміння тенденцій у політиці, прогнозуванні, виробленні державних політик та прийняття рішень. Що кращі і більш повні вихідні дані, тим кращим буде кінцеве рішення та результат. В сучасному світі ми повинні вимагати публікацію такої інформації у форматі відкритих даних або ж у машиночитному форматі."
 
З інформаційним відео про український Портал відкритих даних учасники Саміту мали змогу познайомитись завдяки відео opendata.rada.gov.ua - Портал відкритих даних Верховної Ради України (укр)
 
31145821213Серед усіх панелей, що були представлені на Саміті у Парижі, варто згадати і засідання Робочої групи ПВУ щодо законодавчої відкритості. Приємно, що завдяки Регіональному офісу ПРООН у Туреччині до української делегації також доєдналась Керівник секретаріату Голови Верховної Ради Андрія Парубія Тетяна Подольська. Під час засідання до обговорення представників з різних країн була представлена пропозиція наступну Міжнародну конференцію відкритості Парламенту провести саме в Україні у травні 2017 року.

"Верховна Рада України перебуває на шляху демократичних перетворень. Забезпечення відкритості і прозорості процесів - це одне з ключових завдань, що стоїть сьогодні на порядку денному. Тому ми радо долучимося до організації наступної міжнародної конференції відкритості Парламенту в Україні", - зазначила Керівник секретаріату Голови Верховної Ради Андрія Парубія Тетяна Подольська.