Новини

Творімо демократичні зміни з U-INN!

Які найбільш інноваційні підходи до вирішення актуальних проблем у галузі демократії та прав людини? І як молодь України може реалізувати власні ідеї та посприяти соціальним змінам?

Ці питання були наріжними під час Майстерні соціальних інновацій, яка відбулася на цих вихідних у Києві в рамках Саміту суспільного добробуту 2017 року.

Україна представила чимало інноваційних рішень у галузі демократії та прав людини.

Бюджет участі дозволяє громадянам самостійно вирішувати, як витрачати бюджетні кошти. Відкритий бюджет надає можливість відслідковувати, як витрачаються бюджетні кошти. Ініціатива «Відкритий парламент» працює над поширенням найкращих практик відкритості парламентських процесів. Ініціатива «Вони голосують для тебе» надає можливість дізнатися, як голосують народні депутати. Сервіс Opendatabot  дозволяє відстежувати реєстраційні дані українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів. Портал електронних петицій дозволяє громадянам вирішувати власні проблеми з розробниками політики. Реєстр електронних декларацій надав громадськості та засобам масової інформації інформацію про майно державних службовців. Переломна система державних закупівель ProZorro істотно змінює правила гри проведення державних закупівель.

«Значна частина української молоді готова долучитися до сприяння позитивним зрушенням у своєму суспільстві: 37% молодих людей зацікавлені у зміні їхніх громад на краще. Ознайомлення з соціальними інноваційними ініціативами є першим кроком для молоді брати активну участь у виробленні політики та сприяти соціальним змінам», - підкреслила Ван Нгуєн, заступник директора ПРООН в Україні.

 «Залучення молоді до вирішення соціальних проблем в своїх громадах є актуальним, як ніколи. Створення та реалізація молодіжних соціальних інновацій сприятиме самоорганізації,  взаємодопомозі  та усвідомленню відповідальності серед  молодих громадян щодо теперішнього та майбутнього своїх громад, та нашої країни», - наголосив Олександр Ярема, заступник міністра молоді та спорту.

Учасники та учасниці Майстерні соціальних інновацій запропонували свої ідеї,  взяли участь у соціальних іграх, а також познайомилися з відомими громадськими діячами і діячками. Відомі правозахисники розповіли про інноваційні підходи у сфері прав людини.

Під час Майстерні соціальних інновацій також було оголошено, як взяти участь у конкурсі молодіжних інновацій U-Inn на тему демократії та прав людини  - нещодавній ініціативі, яка посприяє обраним молодіжним новаторам отримати 5 тис. дол. на реалізацію своєї ідеї.

Майстерня соціальних інновацій була організована Програмою розвитку ООН в Україні у партнерстві з Міністерством молоді і спорту України в рамках проекту “Громадянське суспільство для посилення демократії та прав людини” , який реалізовується завдяки фінансовій підтримці Міністерства закордонних справ Данії.

Захід відбувся в рамках проведення восьмого щорічного Саміту суспільного добробуту, який є унікальною, глобальною платформою для обговорення шляхів подолання найбільших викликів нашого часу, побудови партнерських відносин, залучення громад та створення громадської підтримки для досягнення Цілей сталого розвитку. Саміт проводиться щороку впродовж тижня Генеральної Асамблеї ООН. Минулого року захід відбувся у 87 країнах світу. Темою цьогорічного Саміту суспільного добробуту є Перспектива майбутнього.