Новини

Мережа хабів сприяє утвердженню громадянського суспільства в Україні

“ Знайомство з командою “Території успіху” стало для мене стимулом стати головою громадської організації і розвивати її, як і наше суспільство, нашу громаду”.

Ганна Курусь, голова громадської організації “Майбутнє без меж

Map ed1ukr

Мережа громадських організацій-хабів “першої хвилі’’, створених за підтримки ПРООН. У 2018 році мережа хабів розшириться з 9 до 15 організацій.

“Я була змушена переселитися зі сходу нашої держави внаслідок військового конфлікту… Ми оселилися в Кіровоградській області, в місті Світловодськ. Знайомство з командою “Території успіху” стало для мене стимулом стати головою громадської організації і розвивати її, як і наше суспільство, нашу громаду”.

Ганна Курусь, голова громадської організації “Майбутнє без меж

“Територія успіху” – правозахисна громадська організація, заснована у 2008 році, яка стала хабом для розвитку громадянського суспільства у Кіровоградській області, центральна Україна. Ставши ГО-хабом за підтримки ПРООН, “Території успіху” вдалося значно посилити організаційну спроможність та подвоїти кількість наданих консультацій для організацій громадянського суспільства у Кіровоградській області.

“Територія успіху” є однією з 9 хабів, розташованих у різних областях України. Лише у 2017 році хаби надали 1751 консультацій менш досвідченим місцевим неурядовим організаціям.

“Нам вдалося розвинути цілий ряд тих потенціалів, які на сьогодні відповідають стандартам роботи європейських організацій громадянського суспільства, і ми можемо допомагати в цьому іншим”, - вважає Руслана Бурова, керівниця громадської організації “МАРТ” – хабу, який функціонує у Чернігівській області, що на півночі України. “МАРТ” активно захищає права людини, зокрема права дитини та соціально уразливих груп шляхом надання правової допомоги, освіти, моніторингу та адвокації.

“Завдяки програмі ми змогли переорієнтувати діяльність громадської організації, яка б відповідала викликам та потребам часу”, – запевняє Олексій Горецький, Голова РОГО “Комітет виборців України” – хабу, який розвиває громадянське суспільство та підтримує внутрішньо переміщених осіб у Рівненській області, західна Україна.

Центр “Жіночі перспективи”, Львів

“Підтримка ПРООН стала важливим кроком вперед для Центру “Жіночі перспективи”, наголошує голова громадської організації Любов Максимович, розташованої у Львівській області, що межує з Польщею на заході України. Центру “Жіночі перспективи” займається адвокаційною діяльністю, спрямованою на утвердження принципів ґендерної рівності, протидію торгівлі людьми та запобігання домашньому насильству.

“Жіночі перспективи – це організація-наставник. Це організація, яка допомагає, яка підтримує, яка консультує, яка сприяє, яка підштовхує. Ми, як організація, яка працює у громадах, отримали багато цінних навиків, знань”, - вважає Наталя Проць, голова ГО “Центр просвітництва та розвитку людини”.

Громадські організації-хаби у Краматорську та Києві

Хаб у Донецькій області, на сході Україні, подолав чимало викликів. Отримавши підтримку на перетворення у потужний ресурсний центр для громадських організацій у 2014 році, команда раптово опинилася у зоні конфлікту. З однієї громадської організації народилося три – “Точка Доступу” у Краматорську,  а також розташовані у Києві - Громадський холдинг “ГРУПА ВПЛИВУ” та аналітичний центр Фабрика Думки “Донбас”.

“Те, як підсилюють хаби один одного, те, як ми можемо співпрацювати і знаходити синергетичну цінність – це дійсно те, що вартує продовжувати. І це є тим, заради чого потрібна мережа хабів в Україні, щоби дійсно посилювати громадянське суспільство і вплив на державну політику”, - пояснює важливість мережі ГО-хабів Тетяна Дурнєва, виконавча директорка ГО “ГРУПА ВПЛИВУ”. ОГС успішно пролобіювала прийняття низки законодавчих актів та політики, спрямованих на підтримку внутрішньо переміщених осіб.

“Фонд громади міста Херсон “Захист”

“Фонд  громади міста Херсон “Захист”, заснований у 2003 році, є хабом для Херсонської області  – одного з регіонів України, що омивається Чорним морем. “Завдяки “Фонду громади “Захист”, “Кип’ятку” вдається реалізовувати основну свою мету – а саме, створювати можливості для громадського, освітнього та культурного розвитку херсонської молоді”, розповідає Анастасія Климентенко, проектний менеджер молодіжної ініціативної групи “Кип’яток”.

Отримавши підтримку від “Захисту”, Ірина Ханікова – мати п'ятьох, у тому числі дитини з синдромом Дауна, –  заснувала і успішно розвиває громадську організацію “Сонячні діти Херсонщини”, що опікується дітьми з синдромом Дауна.

“Завдяки цьому проектові народилася унікальна мережа громадських організацій, які не тільки самі зростають, але й допомагають інституційному розвитку іншим громадським організаціям, які опікуються захистом прав, відновленням демократії в Україні, розвитком громадянського суспільства”, - підкреслює Лариса Польська, голова правління Фонду громади “Захист”.

Мережа громадських організацій-хабів створена завдяки Програмі розвитку Організації Об'єднаних Націй в Україні в рамках проекту “Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини”, що фінансується Міністерством закордонних справ Данії. У 2018 році мережа громадських організацій-хабів розшириться з 9 до 15 організацій.

Дивіться вражаючі відеоісторії успіху 9 ГО-хабів та дізнавайтеся більше!